De tidiga åren för NBA

The National Basketball Association är som alla säkert vet den primära basketligan för herrar i USA, men anses även vara den främsta ligan i hela världen.

923693-basketball

Tekniskt sett ska man nog kalla NBA för en nordamerikansk liga då det faktiskt är en basketklubb i Kanade som också är med i ligan: Toronto Raptors.

Ligan grundades den 6:e juni 1946 under namnet Basketball Association of America (BAA) av de största ägarna av hockeyarenor i nordöstra och mellanvästra USA och Kanada. Den 1:a november 1946 spelades vad som anses vara ligans första match någonsin mellan Toronto Huskies och New York Knickerbockers på Maple Leaf Gardens arenan.  BAA var inte den fösta som försökt sig på en basketliga, men de var de första med att primärt spela matcher i stora arenor i de största städerna. I sina första år var BAAs matcher inte nämnvärt bättre än de ledande självständiga klubbarna som till exempel Harlem Globetrotters, som alla numera känner igen som ett otroligt duktigt basketuppvisnings lag.

BAA började dock snabbt dominera basketscenen i USA och till slut tog ligan namnet National Basketball Association den 3:e augusti 1949 efter en sammanslagning med rivalen National Basketball League (NBL).  De flesta lagen som deltog i ligan började flytta sina klubbar och verksamheter till de större städerna och började se mer ut som den NBA vi känner idag.

Den första icke vita personen som tog sig in i NBA var en man med både amerikanskt och japanskt påbrå, Wataru Misaka. Han började under 1947-48 säsongen och spelade för New York Knicks, och var den enda icke vita spelaren fram till 1950 då den svarta amerikanen Harold Hunter skrev på att spela för Washington Capitols.

Idag är nog alla bekanta med NBA, även de som aldrig har sett en enda match. De är helt enkelt synonymt med basket även i Sverige, det finns NBA-spel till nästan alla spelkonsoler som har gjorts och de dyker ofta upp i både film och TV. Vi formligen bombarderas med idén att NBA är basket och basket är NBA.